De voorbije weken hebben we je nog regelmatig schoolwerk opgestuurd. We rekenen er op dat je je daar voor hebt ingezet. Stuur ons zeker een berichtje om te laten weten hoe het gegaan is.
Nu is het tijd voor echte vakantie. We gaan je twee weken met rust laten. Geniet van een gezelschapsspel, een grappige film, een spannend boek, een wandeling in het groen...
Voor vanavond geven we je nog één opdracht, en die kan je eigenlijk enkel vanavond doen. Kijk uit het raam, vanuit de tuin of vanop de stoep naar boven naar het westen. Daar krijg je vanavond de unieke kans om de planeet Venus te zien in de sterrenhoop van de Plejaden.
Venus is, na de zon en de maan, het helderste lichtpunt aan de hemel. Het lijkt een hele heldere ster, maar het is dus wel degelijk een planeet. Venus is ongeveer even groot als de aarde, maar een pak minder gezellig. Het is er bijna 500°C, de luchtdruk drukt er 100x zo zwaar als op aarde waardoor het voelt alsof je je in een dikke brij beweegt. En o ja, het regent er zwavelzuur. Het zijn die wolken die ervoor zorgen dat Venus zo helder schijnt: ze weerkaatsen veel zonlicht.
Venus staat nu op ongeveer 100 miljoen kilometer van de aarde.
Wat vanavond zo bijzonder maakt, is dat Venus vanuit de aarde gezien lijkt te bewegen door de sterrenhoop de Plejaden. Lijkt, want de Plejaden staan op 440 lichtjaar afstand van de aarde (dat is ongeveer 42 miljoen keer verder dan Venus). De Plejaden of het Zevengesternte zijn een hele hoop sterren die samen ontstonden en in elkaars buurt zijn blijven hangen. Ze zien eruit als een heel klein steelpannetje. Ze zijn genoemd naar de dochters van de titaan Atlas.
Gebruik een verrekijker - dan zie je in de Plejaden plots veel meer sterren dan met het blote oog, versierd door een schitterende Venus. Echt de moeite, zeker nu we door onze coronaquarantaine - wat een woord - al weken van extra zuivere en heldere lucht kunnen genieten!
Hoe vind ik dit? Sterrenwacht Urania geeft je een heldere wegbeschrijving. Door het zomeruur moet je even wachten op een donkere hemel, maar hé...het is vakantie!
Ben je benieuwd naar meer sterrennieuws de komende dagen? Kijk dan eens op https://www.urania.be/astronomie/dossiers/uranias-decamerone-2020 Elke dag in de paasvakantie een nieuw filmpje over de ruimte.
Comments