top of page
  • Foto van schrijverstanzesde

123 - 694 - 4505

‘La couronne impériale’. Zegt u dat iets, beste lezers? Ons ondertussen wel. De mensen hier zijn best wel trots op hun ‘keizerlijke kroon’, hoewel ze er zelf weinig verdienste aan hebben. Het is ze vergeven. Het kan de besten overkomen. Wij hebben de kathedraal tenslotte ook niet zelf gebouwd. Die kathedraal torent fier boven Antwerpen uit met een duizelingwekkende hoogte van 123m. Een pareltje van onze stad maar eerlijk is eerlijk: geen kroon. In de Oostkantons spreekt men vol lof over de Botrange. 694m. Leuk om te wandelen of drie dagen in het jaar te langlaufen. Mooi, goei omeletten in de Baraque Michel, ruime parking. Maar een kroon? Toch niet.


Nee, dan hebben ze hier toch wel het recht verdiend om hun uitzicht als keizerlijk te bestempelen. Vanuit Zinal (nu ja, je moet al eens een liftje nemen) zie je achtereenvolgens de toppen van:


- Bishorn: 4153m

- Grand Gendarme: 4331m

- Weisshorn: 4505m

- Schalihorn: 3974m

- Zinalrothorn: 4221m

- Besso: 3667m

- Ober Gabelhorn: 4063m

- Matterhorn: 4478m

- Pointe de Zinal: 3789m

- Dent Blanche: 4357m

- Grand Cornier: 3962m


Nu gij! Ze noemen het hier dan ook wel eens ‘het land van de vierduizenders’. Er zijn slechtere plekken om ’s middags je hot-dog op te eten (voor omeletten moet je dan weer ergens anders zijn).


Na de middag trokken we richting het bos. Daar maakten we kennis met den, spar, lork en arve. Met wat plukjes baardmos konden we eens testen of we goed zouden staan met een snor. Het antwoord was meestal ‘nee’. Iets verderop werd er dan weer ingegaan op het begrip lawinekom. Maar we gingen er natuurlijk niet in. Dat zou een beetje dwaas zijn. Veilig naast één van deze indrukwekkende beschermingswallen leerden we over de verschillende types lawines. Verwoede pogingen van meester Tom om dit op kleine schaal na te bootsen, kenden weinig succes. Al waren de meningen daarover verdeeld. Oftewel: hij vond het goed.


Op dit moment toveren we onze mooie stenen – woensdag zelf geraapt naast de rivier – om in echte bergtrolletjes. Het resultaat ziet u binnenkort. Schrik dus niet wanneer u volgende week de koffer opent en recht in het gezicht van zo’n trolletje staart. Geloof ons, de vuile was zal u grotere angsten bezorgen. Hoewel. Had jij die T-shirt op de bus al niet aan?


Wanneer onze bergtrolletjes straks in dromenland zijn, proberen we nog enkele foto’s uw richting uit te sturen. U merkte ondertussen vast al dat we overdag ook al wat berichtjes op u loslaten. Dank u, gratis wifi aan de lift en La Marmotte. Wij gebruiken uiteraard enkel die van de lift.


Fijne avond gewenst en geniet van uw weekend. Geloof ons, wij gaan dat hier ook doen.164 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page