Dag lieve kindjes,
een nieuwe week, een nieuw bundeltje. Ondertussen zijn het 1ste en 6de al een dag naar school geweest. Maandag 18 mei komt ook het 2de erbij. Kleine stapjes...we hopen jullie ook snel weer te zien! Tot het zover is, rekenen we op jullie om aan de bundeltjes te blijven werken. Ze bereiden je voor op misschien nog enkele dagen of weken 5de leerjaar, en anders wel op volgend schooljaar. Jullie mogen op ons blijven rekenen voor vragen en filmpjes!
Het is een korte week omwille van de feestdag Hemelvaart en de brugdag die erop volgt. Daarom in dit bundeltje minder opdrachten.
We maken kennis met de ongelijke verdeling, deel 1. Wat als je lekkere M&M's moet delen met je pestbroertje of zeurzusje? Dan doe je dat toch lekker oneerlijk of ongelijk? In deze filmpjes leer je hoe. Je hoeft het xnapda-filmpje maar te bekijken tot 3:30. Het vervolg is voor volgende week.
Je kon al omtrek en oppervlakte berekenen van vierkanten, rechthoeken, ruiten, parallellogrammen en driehoeken. Maar hoe doe je dat met een trapezium? Omtrek is niet moeilijk (som van de zijden) maar de oppervlakte? Tip: verdeel je trapezium in stukken. Misschien kan je er driehoeken en rechthoeken in terugvinden.
Voor Frans herhalen we onze werkwoorden. Weeral? Ja, weeral, want herhaling is de moeder van het geheugen en een voorzichtige olifant is de tante van de porseleinwinkel of zoiets.
Voor WO gaan we verder met planten. De bijtjes hebben hun werk gedaan en de bloemetjes bestoven. Nu gaat de plant vruchten met zaadjes erin maken. Dat is erg sympathiek van de plant, dat hij speciaal voor ons appels en aardbeien fabriceert. Of is er meer aan de hand en worden wij (en andere dieren) door die lepe planten gebruikt om zich voort te planten? De tekst in je bundeltje maakt je wijzer (toch als het op planten aankomt). Net als deze filmpjes:
Het is een korte week: donderdag zou je sowieso vrijaf hebben gehad door Hemelvaart. Wat christenen die dag herdenken, lees je in het bundeltje. Het is een bijbelverhaal. Denk eraan dat je het niet te letterlijk opvat: de bijbel lijkt meer op een liefdesbrief dan op een krantenartikel. Je gaat toch ook niet de brandweer bellen als je liefje schrijft dat hij/zij in vuur en vlam voor je staat? De schrijvers wilden vooral hun geloof duidelijk maken. In de tijd dat deze verhalen werden opgeschreven (de oudheid, tijd van Grieken en Romeinen) hadden mensen andere ideeën dan wij over waarheid en wetenschap.
Die vrije dagen kan je opvullen met de kleurplaten bij het bundeltje. Niet dat we denken dat jullie kleuters zijn - toch niet allemaal ;-) - maar een beetje rustig kleuren is een welkome afwisseling, misschien ook voor jullie mama en papa.
groetjes,
meester Dirk, juf Ellen en juf Maïté
Comentários