top of page
  • Foto van schrijverstanzesde

En dan nu: het weer van vandaag.

1994, 3A, klas van meester Andries, daags voor de uitstap naar Bokrijk:

Een jonge Stefanie Vandevelde vraagt aan de meester welke kleren ze voor de komende uitstap moet aan doen. De meester barst in lachen uit. “Maar meiske toch, hoe kan ik dat nu weten? Weet jij misschien wat voor weer het morgen wordt?” U moet weten, beste lezer, dat tot dan het weerbericht enkel bestond uit wat gewauwel over de straalstroom gevolgd door een beschrijving van het weer die afgelopen dag. Allemaal vrij nutteloos. (Trouwens, zelfs in moderne tijden blijft dit hardnekkig. Let er maar eens op. Wedden dat Frank of Sabine straks een halve minuut van uw kostbare tijd gebruikt om te vertellen wat voor weer het vandaag was? Alsof u geen ramen heeft.) Die avond bestudeerde Stefanie krantenarchieven, luchtfoto’s, neerslaghoeveelheden en meer van dat alles tot in de vroege uurtjes. En zo kwam het dat ze naar Bokrijk vertrok in short, t-shirt en met een helm op. Het eerste weerbericht was immers geboren: ‘lekker warm met kans op hagelbuien’. De meteorologie heeft sindsdien al wet wat vooruitgang geboekt.

Bon soit, dat was het in ’t kort. Maar dankzij haar inspanningen destijds konden we ons gisteren al verheugen op de zon van vandaag. En dat bleek terecht, getuige daarvan bijgevoegde foto die we in volle skiactie konden nemen. De hele ochtend mochten we onder een stralend zonnetje de pistes verkennen. Daarbij konden we voor het eerste ten volle genieten van het keizerlijke uitzicht op de Alpenreuzen rondom. Onder andere de Weisshorn, de Besso en de Zinalrothorn keken welwillend op ons neer. Ja zelfs de Matterhorn – de Marilyn Monroe der bergen – gunde ons een korte maar goedkeurende blik in de cabine op weg naar het skigebied.

Deze namiddag leerden we van onze lieve, Brugse moni’s heel wat over sneeuw. Aan de hand van enkele ingenieuze proefjes merkten de kinderen dat die koud is, kan smelten en uit ijskristallen bestaat. Later vlogen die ijskristallen ons in bolvorm rond de oren. Het rode team won. Al wie anders beweert, is gewoon jaloers.

Vanavond worden we getrakteerd op een optreden van skimonitor Reini met zijn gitaar. Of hij ermee gaat jongleren dan wel vuurspuwen valt af te wachten. In tussentijd gaan we nog wat uit het raam kijken zodat we tijdens het avondeten aan elkaar kunnen vertellen wat voor weer het vandaag was. Toch handig, zo’n raam. Een simpel idee, maar je moet het maar bedenken. Wie dat ooit bedacht? Daar vraagt u me wat…


426 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentarer


Kommentarer er slået fra.
bottom of page