top of page
  • Foto van schrijverstanzesde

Van theorie naar praktijk

Heeft u ooit al eens onderwijsdoelen gelezen? Boeiend, niet? Maar hoe krijg je zulke zaken ooit in de praktijk omgezet? In Zwitserland besefte men dat dit geen eenvoudige taak is dus werd er beslist op verschillende locaties hotels te openen waar kinderen ten volle hun beoogde ontwikkeling kunnen nastreven. Wat een geluk dat één dezer hotels in Zinal ligt. Nu weet u dus wat wij hier echt doen. In plaats van de wereld in de klas te brengen, trekken wij de klas uit naar de wereld.


Te beginnen op de skipistes van Sorebois die stilaan meer en meer verkend worden. De beginners hingen voor het eerst in hun leven aan een pannenkoekenlift, zij het af en toe slechts kortstondig. Bij de gevorderden flitsten de rode en zelfs zwarte paaltjes voorbij. Langs alle kanten zagen we skiërs met de groene Stanislasbuff zoeven, zwaaien en zwanzen.

(Het eigen lichaam aanvoelen en rekening houden met zijn lichaamsgrenzen en -verhoudingen. Het eigen lichaamsgewicht dragen en steunen in diverse houdingen en bewegingen en op diverse lichaamsdelen. Voldoende kracht, lenigheid, uithouding en snelheid ontwikkelen. Check!)


In de namiddag kregen we een zoektocht voorgeschoteld doorheen het dorp. De meesters hoeven niet steeds álles uit te leggen. Een beetje zelfredzaamheid mag ook wel eens. We schotelen u enkele vragen voor:

- Volg autoweg ‘Le Perrec’ tot aan het beeld van de steenbok. In welke windrichting kijkt de steenbok?

(Bij oriëntatie in de omgeving de windstreken (hoofd-en tussenwindstreken) bepalen met een kompas of door een kaart te oriënteren in een omgeving: check!)

- Stop even bij Pension La Poste. Welk beroep heeft de vader van de uitbaatster volgens het opschrift boven de deur?

(Een schriftelijke boodschap in het Frans begrijpen: check!)

- Je ziet het uitkijkpunt ‘Le belvédère de Zinal’ waar drie vlaggen wapperen. Zinal ligt op 1640m hoogte. Schat de hoogte waarop dit uitzichtpunt ligt.

(Referentiematen voor lengte kennen en gebruiken bij het schatten: check!)

- Stop aan hotel Les Bouquetins. Hoeveel steenbokken zie je wanneer je recht voor de ingang staat?

(Gewoon uw ogen gebruiken + tellen tot zeven: check!)

- Je eindigt voor de ingang van ons hotel. Daar staan drie grote lorken. Tot welke afdeling van het plantenrijk behoren deze bomen?

(Iets nog weten omdat je dat voor WO moest leren: check!)


En zo ziet u maar. Eindtermen nastreven kan altijd en overal. Maar dit is er toevallig een erg leuke plek voor. Wij wensen u een fijne avond en tot morgen!


PS: Voel u vrij om bovenstaande vragen op te lossen met behulp van Google Maps. De antwoorden mogen via gele briefkaart gestuurd worden naar Sint-Stanislas - 6de lj., Gustaaf Garittestraat 1, 2600 Berchem. De winnaar krijgt een lat chocolat!


180 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page