top of page
  • Foto van schrijverstanzesde

Ja skiën is de mooiste zomer... euh, wintersport!

Dag beste lezers,

we hadden toch gelijk! De ski werd uitgevonden door één van onze oud-leerlingen. Gelooft u het niet? Nee? Bon soit, in ’t kort:

Tot 1974 werd er voornamelijk van bergen gegleden met behulp van rieten manden, een goede kameraad of een oude stoof op een houten plaat gevezen. De rieten mand had als voordeel dat ze comfortabel zat. Nadeel: dat schuift voor geen meter (zelfs slechts 32cm…). Een goede kameraad kon zich opspannen als een plank en je op de rug meenemen. Beter dan de mand maar hoogst onaangenaam voor je kameraad. De oude stoof ging dan weer als een trein maar bochten nemen of stoppen? Probeer maar… Tijdens de sneeuwschool in de memorabele winter van ’74 bond Erik Van Doren (6B, meester Van Herbruggen) als eerste twee houten latten aan zijn laarzen. Schuiven dat het een lieve lust was! Bochten maken en stoppen indien nodig! Skiën mét in plaats van óp je vrienden! Plots werd het allemaal mogelijk. Alleen de stoof bleef sneller. Maar krijg dat maar eens terug naar boven…

Nu gaat dat dus allemaal veel makkelijker. Zonder stoof maar met ski’s stapten we deze ochtend in de lift naar Sorebois, het skigebied. Van beginner tot gevorderde: iedereen gleed al snel rond. Misschien nog wat onwennig omdat sneeuw en mist af en toe het zicht belemmerden maar die verse sneeuw nemen we er graag bij. Het zachte, nieuwe laagje klinkt niet alleen hemels onder de ski’s, het behoedt ons ook voor blauwe plekken tijdens valpartijen. Of dacht u dat iedereen heel de ochtend recht kon blijven? Vallen én opstaan. Skiën als metafoor voor het leven.

In de namiddag namen we een kijkje in ‘le vieux village’. We bedanken onze collega’s van het vijfde, de leesmoeders en onze methode Frans want de kinderen wisten al snel dat we dus in de oude dorpskern van Zinal waren beland. Schoon hoor. Huisjes van hout, schuurtjes van hout en snijwerkjes van hout. Wie houdt er niet van? (Excuses, maar een slechte woordspeling is ook een woordspeling.)

Onze leerlingen zijn zich nu in de feestzaal de longen uit het lijf aan het zingen. Zo is er meer plaats voor de frietjes die er straks aankomen. Over voedselveiligheid hoeft u zich geen zorgen te maken. We zullen persoonlijk van elk bord de kwaliteit controleren.

En zo zijn we stilaan klaar om morgen onze tweede dag op de latten te staan. Hopelijk sneeuwt het vannacht nog even lekker Zwitsers (niet Oostenrijks) door en kan de zon ons nadien vergezellen. Ik check het weerbericht even. Dat kan tegenwoordig. Wie het weerbericht heeft uitgevonden, dat moet een intelligent persoon zijn geweest. Toch eens uitzoeken waar die op school heeft gezeten…412 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page